Hortobágy infó
2025. október 8, szerda - Koppány

Hírek

2016. Február 17. 08:08, szerda | Életmód
Forrás: mti

Több a jótékony omega-3 zsírsav az organikus tejben és húsokban

Több a jótékony omega-3 zsírsav az organikus tejben és húsokban

Majdnem 50 százalékkal több omega-3 zsírsav található az organikus tejben és húsokban, mint hagyományos változataikban

- állapította meg egy nemzetközi szakértőkből álló csoport a témában végzett eddigi legnagyobb tanulmány során.
A szakemberek tejről és húsokról készített tanulmányokat - összesen több mint 250 munkát - elemezve mutattak ki egyértelmű különbségeket a bio és nem bio élelmiszerek között.

A tanulmányt vezető Newcastle-i Egyetem professzoraként dolgozó Chris Seal szerint az omega-3 zsírsavak fogyasztását a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának alacsonyabb kockázatával és az agy fejlődésére, valamint működésére gyakorolt jótékony hatással hozzák összefüggésbe.

"A nyugat-európai étrendben túlságosan alacsony ezeknek a zsírsavaknak az aránya és az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) a beviteli mennyiség megduplázását javasolja" - mondta a szakember.

Seal szerint az organikus termékekre való átállás segíthetné ezeknek a fontos tápanyagoknak a megfelelő mennyiségű bevitelét anélkül, hogy közben növelné a bevitt kalóriák és a nem kívánatos telített zsírok mennyiségét. Ez azt jelenti, hogy fél liter zsíros organikus tej az ajánlott napi omega-3 bevitel 16 százalékát, a hagyományos tej a 11 százalékát fedezi.

A British Journal of Nutrition című folyóiratban közölt eredmények szerint továbbá az organikus húsokban alacsonyabb a mirisztin- és a palmitinsav szintje, és az organikus tejben ideálisabb az omega-3/omega-6 arány, valamint magasabb a zsíroldó vitaminok mennyisége.

A szakemberek azt is megállapították, hogy a hagyományos tejben 74 százalékkal több jód van, mint az organikus változatban - írta a Medicalxpress című egészségügyi portál.

"Kétséget kizáróan megmutattuk, hogy tápanyagtartalombeli különbségek vannak az organikus és a hagyományos élelmiszerek között" - húzta alá a tanulmányt vezető Carlo Leifert, az egyetem professzora. Hozzátette: az organikus gyümölcsökre, zöldségekre, húsokra és tejtermékekre való átállással jelentősen növelhető az antioxidánsok és omega-3 zsírsavak napi beviteli mennyisége.

Címkék: hús, omega, tej, zsírsav

Ezek érdekelhetnek még

2025. Október 08. 07:43, szerda | Életmód

Przewalski-vadlovakat költöztettek a Hortobágyról az Őrségbe

Négy Przewalski-vadlovat költöztettek a napokban a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) területén lévő Pentezug rezervátumból az Őrségi Nemzeti Parkba - tájékoztatta a HNP sajtószolgálata az MTI-t kedden.

2025. Október 07. 07:32, kedd | Életmód

AMC: 34 magyar élelmiszercég mutatkozik be a héten Németországban

A kölni ANUGA szakkiállításon az Agrármarketing Centrum (AMC) szervezésében 34 magyar élelmiszeripari vállalkozás mutatja be a kínálatát a héten - közölte az AMC hétfőn az MTI-vel.

2025. Október 07. 07:31, kedd | Életmód

Meteorológia: a nyolcadik legmelegebb volt az idei szeptember

A nyolcadik legmelegebb volt az idei szeptember a 20. század kezdete óta - közölte a HungaroMet Zrt. a Facebook-oldalán hétfőn.