Hírek
2017. Július 12. 14:21, szerda |
Életmód
Forrás: RLM
Tejben, vajban, málnahabban – nyári kedvenc Bereznay Tamástól

A málnaszezon közepén szívesen feldobnád a hétvégi menüt egy könnyed, tejes nyári édességgel? Bereznay Tamás egyik kedvenc receptje akkor csak neked szól.
A klasszikus piskótatekercs szinte mindannyiunkban a nagymamáknál töltött délutánokat idézi. Bereznay Tamás nagy rajongója a tejalapú desszerteknek, így most egy könnyed málnás habbal gondolta újra a receptet, amely egyszerre ébreszt nosztalgikus emlékeket, és számít igazán trendi édességnek.
„A konyhám alappillére a hazai tej és a tejalapú friss, tartósító- és ízfokozómentes anyagok. Minden alkalommal kizárólag vajjal dolgozom és rendkívül fontos számomra, hogy friss természetes alapanyagokból készítsem az ételeim. A tej felhasználása valóban kimeríthetetlen, legyen szó előételről, egy ízletes főfogásról vagy egy ínycsiklandozó desszertről. Már most elmondhatom, hogy az idei nyár abszolút slágere a málnahabos tekercs. A tej, illetve pontosabban a tejszín és az ízletes pirosló málna párba állítva, könnyed piskótába burkolva tökéletes befejezése lehet valamelyik étkezésnek.” – mondta a séf.
Málnahabos tekercs Bereznay Tamás receptje szerint:
A krémhez:
5 dl Tejszív logóval ellátott tejszín
30 dkg málna
1 narancs lereszelt héja
1 cl narancslikőr (triple sec) vagy narancsaroma
1 dkg vaníliás cukor
4 dkg kristálycukor
2 dkg habfixáló
A piskótához:
4 db tojás
8 dkg liszt
8 dkg kristálycukor
2 ek víz
csipet só
A tojások sárgáját a kristálycukorral habosra keverjük, majd apránként belekeverjük a lisztet is. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, és óvatosan beledolgozzuk a masszába a vízzel együtt. Nagy, lapos tepsibe zsírpapírt fektetünk, vékonyan elkenjük rajta a masszát, és 180 fokra előmelegített sütőben világosbarnára sütjük.
Még melegen lehúzzuk róla a sütőpapírt, szorosan feltekerjük, és visszacsomagoljuk a sütőpapírba. (Ha nem sikerült egyben leszednünk a sütőpapírt, csomagolhatjuk konyharuhába is. Azért fontos melegen szorosan feltekerni a piskótát, mert, ha mindezt hidegen tennénk, a tészta széttörne.) Amíg a tészta hűl, elkészítjük a tölteléket.
A tejszínből a habfixáló és a cukor hozzáadásával kemény habot verünk. Keveset (kb. 6 evőkanálnyit) félreteszünk a sütemény külső díszítéséhez, a többit ízesítjük a narancslikőrrel, a narancshéjával, a vaníliás cukorral. Belekeverjük a málnát, és megkenjük vele a piskótát. Az egészet óvatosan feltekerjük, külsejét vékonyan megkenjük a maradék habbal, és legalább 5-6 órára hűtőbe tesszük. Vastag szeletekre vágva kínáljuk.
A Tejszívkampányról:
A Tej Terméktanács és Szakmaközi Szervezet Tejszív kampányának is legfőbb célja, hogy felhívja a figyelmet a hazai tej fogyasztásának fontosságára, hiszen a hazai tej kiváló minőségű, friss, megbízható, ellenőrzött élelmiszer, amelyről a csomagoláson látható tejszív logó is tanúskodik. Ezzel az emblémával ellátott termékek vásárlásával a fogyasztó száz százalékig biztos lehet, hogy a tej magyar gazdaságokból származik, ahol maradéktalanul betartják a higiéniai előírásokat.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Október 08. 07:43, szerda | Életmód
Przewalski-vadlovakat költöztettek a Hortobágyról az Őrségbe
Négy Przewalski-vadlovat költöztettek a napokban a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) területén lévő Pentezug rezervátumból az Őrségi Nemzeti Parkba - tájékoztatta a HNP sajtószolgálata az MTI-t kedden.
2025. Október 08. 07:35, szerda | Életmód
Kvantummechanikai kutatásokért ítélték oda idén a fizikai Nobel-díjat
2025. Október 07. 07:32, kedd | Életmód
AMC: 34 magyar élelmiszercég mutatkozik be a héten Németországban
A kölni ANUGA szakkiállításon az Agrármarketing Centrum (AMC) szervezésében 34 magyar élelmiszeripari vállalkozás mutatja be a kínálatát a héten - közölte az AMC hétfőn az MTI-vel.
2025. Október 07. 07:31, kedd | Életmód
Meteorológia: a nyolcadik legmelegebb volt az idei szeptember
A nyolcadik legmelegebb volt az idei szeptember a 20. század kezdete óta - közölte a HungaroMet Zrt. a Facebook-oldalán hétfőn.