Hortobágy infó
2025. augusztus 22, péntek - Menyhért

Hírek

2013. Január 11. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Megmarad a gyulai kolbász - 2 millió forint törzstőkével alapították meg az új céget

Megmarad a gyulai kolbász - 2 millió forint törzstőkével alapították meg az új céget

Gyulahús Kft. néven önkormányzati tulajdonú céget alapított Gyula Város Képviselő-testülete. Az erről szóló határozatot, illetve a cég alapító okiratát szerdán rendkívüli testületi ülésen fogadták el a képviselők. Dr. Görgényi Ernő polgármester az ülést követő sajtótájékoztatón mutatta be a cég ügyvezetőjét Daka Zsoltot, illetve a kolbászkirályként is ismert Dékány Ferencet, akit a következő testületi ülésen választ meg a városvezető grémium – írja a Gyulai Hírlap.

A polgármester azt mondta, történelmi jelentőségű döntést hozott a képviselő-testület: megalapította a Gyulahús Kft. nevű, önkormányzati tulajdonú céget, aminek az lesz a feladata, hogy újraszervezze a gyulai húsipart; átvegye a Gyulai Húskombinát Zrt. dolgozói állományának nagy részét, megvásárolja azokat a termelőeszközöket a felszámolótól, amire szükség van; és tovább vigye azt a húsipari kultúrát, tradíciót.

Az új céget 2 millió forint törzstőkével alapították, és az elkövetkező napokban az új menedzsment üzleti tervet készít, amely a finanszírozási igényt is tartalmazza. Ennek alapján a következő testületi ülésen tőkeemeléssel biztosítják a működéshez szükséges összeget. Az eddigi kalkulációk alapján 700 millió forint forgóeszközt igényel a termelés legoptimálisabb finanszírozása. Ez lefedi az úgynevezett forgóeszközigényt, ami szükséges a 100 százalékos működéshez.

Dr. Görgényi Ernő elmondta, az elmúlt időszakban szakmai alapon is igyekeztek előkészíteni az új céget, olyan szakemberekkel tárgyaltak, akikre jó szívvel bízzák rá a gyulai húsipar újjászervezését. Az önkormányzat koncepciójának lényege, hogy az új társaságban a Gyulai Húskombinát jelenlegi másodvonalbeli vezetéséből a legkiválóbb szakemberek vegyenek részt, a korábbi vezetők közül pedig azok a tekintélyes és elismert vezetők, akik visszahozzák azt a tudást, húsipari szemléletet, ami az elmúlt időszakban hiányzott a cégvezetésből. A döntés üzenet a piacoknak és a vásárlóknak: a gyulai kolbász és májas nem csak volt, hanem van és lesz.

A Gyulahús Kft.-t két ügyvezető irányítja majd. Egymás között felosztott, világos jogkörökkel és hatáskörökkel látják el feladatukat a cégvezetők. A rendkívüli képviselő-testületi ülésen Daka Zsoltot, a húskombinát műszaki főmérnökét választották meg az új cég, a Gyulahús Kft. ügyvezetőjének. A helyi kolbászgyártásban ismert Dékány Ferencet pedig a legközelebbi testületi ülésen nevezik ki – derült ki dr. Görgényi Ernő tájékoztatójából.

A városvezető hozzátette: a Gyulahús Kft. már ebben a hónapban elkezd termelni. A cég irányításával megbízott szakemberek döntik el, hogy a Gyulai Húskombinát dolgozói közül kiket vesznek át.

Ezek érdekelhetnek még

2025. Augusztus 22. 07:43, péntek | Belföld

Újraindul a vasúti személyszállítás Bukarest és Kijev között

A Bukarest és Kijev közötti vasúti személyszállítás újraindításáról állapodott meg Románia és Ukrajna - jelentette be Ionel Scriosteanu, a bukaresti közlekedésügyi minisztérium államtitkára.

2025. Augusztus 22. 07:42, péntek | Belföld

Agrometeorológia: számottevő csapadék várható, de nem elegendő mennyiségben

Számottevő csapadék várható csütörtökön és pénteken, bár nem egyenletes területi eloszlásban és nem elegendő mennyiségben - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.

2025. Augusztus 22. 07:40, péntek | Belföld

Orbán: folytatni kell a béke iránt tett erőfeszítéseket

A béke irányába tett erőfeszítéseket és a Trump elnök által kezdeményezett tárgyalási folyamatot folytatni kell - írta a miniszterelnök a csütörtöki kormányülés után közzétett Facebook-bejegyzésében.

2025. Augusztus 22. 07:39, péntek | Belföld

Kiemelt érdeklődés övezte az ünnepi rendezvénysorozatot

Kiemelt érdeklődés övezte az ünnepi rendezvénysorozatot, a Szent István Nap több mint száz, zenei, kulturális és gasztronómiai programja hat napon át várta a közönséget Budapest több helyszínén.